Enhörningar i Bibeln

 
Som nämnt i det förra inlägget [HÄR] om enhörgningsforskning så tror en att det inte handlar om vita hästar med horn utan en form av noshörning med ett horn. Men inte en noshörning som ser ut som de som lever idag, utan som den på bilden ovan. (Jättedålig kvalitét men den var så i filmen (nedan) jag printscreenade ifrån). Sedan handlar vissa av styckerna om tvåhornade noshörningar också, men det intressanta är två faktorer:
 
1. Redan i 1912 års bibelöversättning stod det inte längre enhörning utan vildoxe på ett av ställerna där enhörningar nämns. Troligen är denna förändring inte baserad på någon vetenskap för då hade det inte stått just oxe, antagligen tänkte man mer att enhörningar var för vagt och mystiskt. Dessutom verkar det ju rimligt att spänna en vildoxe framför plogen (Job 39:13 och :15 i de senaste svenska översättningen Kan du spänna honom för plogen? Får du honom att harva på slätten? [...] Är du säker på att han för hem din säd och lämnar den på sin tröskplats?). Mer rimligt än att spänna en noshörning för plogen. I så fall är texten alltså omskriven med grund i vad som verkar rimligt snarare än en djupare studie av vad som verkligen står.
 
2. Varför skulle du spänna en noshörning för plogen? Det finns mig veteligen inga bevis för att noshörningar någonsin använts inom jordbruk eller spänts för en plog, särskilt om man tänker sig att de såg ut som på bilden ovan. Hur skulle man ens få på den en sele? Det intressanta i detta är dock att det var inte förrän runt 700-talet som hästar började användas inom jordbruk. Jobs bok, där de här meningarna och orden står, anses enligt vissa vara den äldsta boken i Bibeln. Det vill säga långt älde än 2000 år. Så vad är det egentligen för djur som används? Om det vore hästliknande, varför kom inte den judiska befolkningen på långt, långt, tidigare att hästar kunde användas inom jordbruk då den här historien har funnits bland dem i muntlig tradition sedan den skrevs, om det var en noshörning, varför används inte noshörningar i jordbruk? Vad fanns det för djur där under den tiden? Om det inte var en noshörning, vad var det då för djur?
 

Här är youtube filmen som förklarar ordet enhörnings betydelse och närvaro i Bibeln:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0