Sömnförlamning

bild från wikipedia
 
För några dagar sedan hörde jag talas om läskigaste grejen på länge: Sömnförlamning.
 
Det är ett tillstånd mellan vaken och sovande där kroppen är helt och hållet förlamad, den drabbade kan inte ens tala, det enda som kan röra sig är ögonen. Vanligtvis handlar det "bara" om någon minut men i värsta fall kan det röra sig om upp till en timme.
 
Och det slutar inte där.
Eftersom förlamningen sker när den drabbade befinner sig mellan dröm och vakenhet så är det vanligt att den drabbas av kraftiga illusioner. Den vanligaste illusionen är att det kommer in en inkräktare i rummet, sätter dig på den drabbades bröstkorg och stryper denne. Som alltså inte kan röra sig, och inte heller medvetet kontrollera sin andning. Och vi vet väl alla hur verkligen en dröm kan verka?
 
Jag vet inte hur vanligt förekommande det är idag, men en ledtråd till hur fruktansvärt obehagligt det är går att hämta från det svenska språket självt. Sömnförlamning tros i gammal nordisk mytologi ha kallats för att få besök av en mara. Och när vi drömmer otäcka, obehagliga, ibland fruktansvärda drömmar så drömmer vi än idag "mardrömmar". Så hur hemskt måste det inte vara att drabbas av det som själva ordet mardröm kommer ifrån? Källan, självaste definitionen av ordet.
 
Usch! Så fruktansvärt obehagligt!
Är det någon som har varit med om det här?

Hunden som inte förstår poängen med att inte gå ut i regn

 

Enhörningar i Bibeln

 
Som nämnt i det förra inlägget [HÄR] om enhörgningsforskning så tror en att det inte handlar om vita hästar med horn utan en form av noshörning med ett horn. Men inte en noshörning som ser ut som de som lever idag, utan som den på bilden ovan. (Jättedålig kvalitét men den var så i filmen (nedan) jag printscreenade ifrån). Sedan handlar vissa av styckerna om tvåhornade noshörningar också, men det intressanta är två faktorer:
 
1. Redan i 1912 års bibelöversättning stod det inte längre enhörning utan vildoxe på ett av ställerna där enhörningar nämns. Troligen är denna förändring inte baserad på någon vetenskap för då hade det inte stått just oxe, antagligen tänkte man mer att enhörningar var för vagt och mystiskt. Dessutom verkar det ju rimligt att spänna en vildoxe framför plogen (Job 39:13 och :15 i de senaste svenska översättningen Kan du spänna honom för plogen? Får du honom att harva på slätten? [...] Är du säker på att han för hem din säd och lämnar den på sin tröskplats?). Mer rimligt än att spänna en noshörning för plogen. I så fall är texten alltså omskriven med grund i vad som verkar rimligt snarare än en djupare studie av vad som verkligen står.
 
2. Varför skulle du spänna en noshörning för plogen? Det finns mig veteligen inga bevis för att noshörningar någonsin använts inom jordbruk eller spänts för en plog, särskilt om man tänker sig att de såg ut som på bilden ovan. Hur skulle man ens få på den en sele? Det intressanta i detta är dock att det var inte förrän runt 700-talet som hästar började användas inom jordbruk. Jobs bok, där de här meningarna och orden står, anses enligt vissa vara den äldsta boken i Bibeln. Det vill säga långt älde än 2000 år. Så vad är det egentligen för djur som används? Om det vore hästliknande, varför kom inte den judiska befolkningen på långt, långt, tidigare att hästar kunde användas inom jordbruk då den här historien har funnits bland dem i muntlig tradition sedan den skrevs, om det var en noshörning, varför används inte noshörningar i jordbruk? Vad fanns det för djur där under den tiden? Om det inte var en noshörning, vad var det då för djur?
 

Här är youtube filmen som förklarar ordet enhörnings betydelse och närvaro i Bibeln:
 

Frukost

 
Dagens frukost:
1. En stor kopp kaffe (motsvarande ungefär fyra koppar i kaffebryggaren)
2. Turkisk youghurt med kokos, hackad mandel och päron (enda frukost typen som jag blir mätt på)
3. En fluffig vit kanin.
 
Det återstår att se om kaninen kommer att ätas eller inte. Känns som att den har en obehaglig konsistens att bita i.
 
(Nej jag tänker inte äta upp kanien! Jag har fått den av mamma och pappa och den är supersöt. Vill gärna ha kvar den.)(Den hade bara oturen att hamna på bild)

Enhörningsforskning

 
Kvällen igår slutade med att jag och Anna forskade om enhörningar. Det började precis när jag tänkte att jag snart behövde åka med att jag slog upp enhörning i hennes hexicon och det stod att de blivit avslängda från Noaks ark. Sen forskade vi kring existensen av enhörningar i en och en halv timme innan jag var tvungen att åka, men det var sjukt intressant och jag ska definitivt fortsätta med det! (En av drivkrafterna i denna forskning var min vägran att acceptera att enhörningar inte skulle finnas...). Sen blev jag helt exalterad och sprang runt och berättade för alla hemma allt jag lärt mig om enhörningar!
 
Visste ni till exempel att i gamla översättningar av Bibeln (därav Bibel på bilden) så nämns enhörningar åtta gånger? Dock är sista gången de nämns i 1837 års översättning, visserligen kollade vi bara på ett ställe än så länge men 1912 stod de i vilket fall vildoxe istället för enhörning, och redan 1890 står det vildoxe i den engelska översättningen. Det tycks dock, om man studerar den latinska texten (ok, jag kan inte latin, men vi såg en mycket informerande youtube video som vi bedömde som trovärdig), som att när det stod enhörning i Bibeln så syftar man på en form av noshörning med bara ett horn, som dessutom antagligen var mycket större än en vanlig noshörning. Också i Talmund (en av judarnas heliga skrifter) står det om enhörningar och hur de inte fick plats på Noaks ark, vilket dock verkar rimligt också för den jättestora noshörningen.
 
Nu måste jag tyvärr läsa om Ledning och Organisation istället, men återkommer högst troligen till detta ämne senare!

Långhelg igen

Den här veckan har varit lite upp och ner och hit och dit, men så idag bestämde jag mig förr att ta långhelg. Eller snarare: Jag satt i soffan klockan tio och insåg att "jag åker visst inte till skolan idag". Så kan det gå när inte haspen är på! (Alltså det uttrycket! Älskar men tycker samtidigt att det låter jätteskumt! Är det någon som vet vart det kommer ifrån från början?)
 
Det roliga med det här är dock att... i eftermiddag ska jag till Anna. Jag bloggar visst bara dagar som jag ska träffa Anna... Annars har jag bakat paleo scones idag (vad är det med att paleo alltid verkar ha banan i allting?)(Ok, jag erkänner, det ät jag som egentligen inte vet så mycket om paleo). De var inte riktigt som vanlig scones och såg ganska grå ut men de var riktigt goda och saftiga + jättelätta att göra så det var inte sista gången! (Skulle dock inte rekommendera dem till någon som inte gillar banan).
 
Annars då? Det är den lite gråare tiden på året och jag börjar verkligen känna att det är dags att ta tag i saker! Så jag börjar med bloggen!
 
MASSOR AV KRAMAR!
 
Här får ni också se en bild på hur fluff mitt hår är när det är nytvättat och oborstat! Men så fort man borstar det så blir det platt :(

Pluggdate

 
Det här är mitt vanliga, visserligen väldigt mysiga men inte så väldigt engagerade pluggsällskap. (Här tentapluggar vi, han ser ut att ha ungefär lika roligt som jag hade). Men idag så får jag sällskap en verkligen, talande, person! Fantastiskt! :D Sen att det är världens finaste Anna gör ju bara det hela ännu bättre!

Skuggningar


Om jag hade haft instagram

Nu har ju jag inte instagram. Dels för att jag oftast inte har internet på min mobil och dels för att jag ärligt talat inte tror att världen är så intresserad av vad jag gör.
 
Vilket är väldigt paradoxalt med tanke på att jag har en blogg. Men bloggen tjatar i alla fall folk om att jag ska uppdatera! Att jag inte tror att folk är så intresserade av vad jag gör är också anledningen till att jag aldrig skriver något på min facebook typ. Anyway:
 
Eftersom jag nu inte har instagram så tänkte jag att jag kan ha en kategori för det. Den heter alltså: om jag hade haft instagram, och kommer innehålla till hälften intressanta bilder från min vardag! (Jag förutsätter att det är sådana bilder man har på instagram. Enda gången jag verkligen varit inne typ var när min 13-åriga kusin skulle visa hur man gör, men jag tyckte mest det var roligt att stalka min bror).
 
 
Det här har börjat hända på senaste tiden när jag ska vispa mjölken till min latte / mitt te! Den blir alldeles fluff och lite hård liksom, den sjunker inte ihop heller utan bara är sådär tills man dricker upp den! Man kan liksom äta den med sked. Superkonstigt hela grejen! 
 
Muggen är från Disneyland Paris och azum! Dock är det min brors och jag är egentligen inte helt säker på om jag får använda den eller inte, men han läser inte min blogg så det är lugnt.
 
(Obs! Jag menar inte att på något sätt driva med instagram eller liknande, utan detta är som instagram. Fast på min blogg, för jag tänker att om ni har gått in här så är ni åtminstone lite mer intresserade av vad jag gör!)

Istället blir det sängen tillsammans med Alexander, Thomas och Ulla

För snart ett halvår sedan så skadade jag mitt högerknä och det har bråkat med mig sedan. I Onsdags trampade jag snett på en hundleksak och det gick upp igen, och eftersom vårdcentralen har stängt till på måndag; well, I' pretty much stuck. Fördelar med detta är:
  • Jag slipper åka till Göteborg idag!
  • Jag kan gå runt i myskläder hela dagen
  • Jag hinner äntligen komma ikapp lite med pluggandet
Dessvärre finns det ju också en del nackdelar...
  • Vi skulle ha någon diskussionsgrupp idag som jag inte vet om det gör något att missa eller inte
  • Jag kan inte gå på dans fuego i eftermiddag
  • Jag kan överhuvudtaget inte gå till gymmet idag
  • Min kompis sa att jag skulle kolla upp benet förra gången det gick upp. Hon sa också i Tisdags att jag borde kolla upp det ifall det gick upp igen. Nu måste jag erkänna att hon hade rätt.
Spontant känns punkt fyra jobbigast. Och tvåan, jag älskar det passet! :(

* Alexander, Thomas och Ulla har skrivit min kurslitteratur för den här kursen ;)

RSS 2.0